Lodjur stryker omkring...

Imorse tog jag ut Aigo på morgonpinken och gick den sedvanliga rundan runt på gården/gårdsplanen. Helt plötsligt får jag se alldeles färska lodjurspår på gårdsplanen!! Inte helt lätt med alla hundtramp men nu var de ju alldeles färska, bara några timmar max!! In med Aigo och sedan ut för spårning och fotografering:) Lodjur och lodjurspår är väl inte ovanligt att se för en norrlänning (eller hur Rune ;-))men här nere i söder är de ju inte allt för vanliga. Går iallafall inte att ta miste på för en norrlänning som mej ;-)
Enligt ett flertal böcker finns inte ens lodjuren utbredda här eller så är det precis i kantzonen på utbredningsområdet just här.

Nåja, vid spårandet upptäckte jag att det var mycket tramp på gårdsplanen och fattade misstankar, så jag följde spåren lite längre upp i skogen och där fick jag se att spåren ibland delade på sig. En lodjurshona med minst en unge, lite svårt att se om det är två ungar...Långa sträckor har lodjuren gått i samma spår
. Snötäcket på ca 65cm gjorde det lite besvärligt att pulsa runt å spåra så man skulle haft skogsskidor. Lodjuren söker ju sig oxå till kuperad terräng så det innebar att jag ibland hamnade i små skrevor så jag hade snö upp till midjan ;-) 
Vi såg lodjurspår redan ifjol -vinter(har bildbevis även på detta) och då var även länsstyrelsen ute å spårade i dessa trakter
.

Jag har läst på lite och förstått så mycket som att fjolårsungarna följer med modern tills hon brunstar om i mars månad. Ungarna ska då klara sig själva å söka sig nya hemområden
. Lodjuren har hursomhelst ett smörgåsbord här nere i år, djup snö, många rådjur, fältharar och dovhjortar.
Det råder delade meningar hurvida lodjuren ger sig på dovhjort eller inte... men jag har som vanligt mina egna teorier om detta:) Nu är det iallafall slut på att släppa ut små hundar alldeles själva för kvällspink, små hundar är lätta byten för ett lodjur!! Lodjurshona med ungar är dessutom mer stationära(än lodjurshanar) dvs håller sig inom samma område en längre tid.


Sågtorp är oxå under renovering just nu !!  Roland är här och tapetserar om köket och hallen! Den här veckan har han pysslat med det ( i mitt tycke) tråkiga underjobbet. Golvlister och dörrlister får sig också en uppfräschning...Det kommer att bli jättefint här nästa vecka:) Lite kaffe blir det naturligtvis oxå, det gäller att hålla sig väl med gårdsvaktmästaren hehe :)

Här kommer några bilder på lodjursspåren:

Här kan man faktiskt urskilja att det är flera lodjurstramp...


Sågtorp med Lodjurstramp(och tändsticksask) i förgrunden.


Mäktig spårstämpel!!


Kommentarer
Postat av: Rune

Fina bilder av lospåret, häftigt att den har sin trad nära Sågtorp.

Kontakta Lst då det är 2 lodjur i följe, det är ju en föryngring som är intressant.

Ha de

2010-02-11 @ 22:04:34
Postat av: Maria i Hammerdal

Wow... du har ju nästan lika mycket vildliv inne på knutarna som om du vore i Lillviken.

2010-02-14 @ 21:44:06
Postat av: Göran

Spännande med stora kissen! Ser spår här i Sunnansjö ibland, lite orolig för vår egen lilla huskatt Diego. Igår var det en mård och sprang omkring på gården ett par timmar, kanske det är den extrema kylan som tvingat in den mot fågelbordet.

Hoppas att tändsticksasken finns med för att relatera storleken på spåret och inte torpet : )

2010-02-24 @ 20:50:19
URL: http://sunnansjo.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0