Flytt & artrikedom!!

Så skall det bli offentligt...i mitten av juli flyttar vi till en by utanför Piteå. Vi har köpt ett 1½plans hus med jättehärligt läge och finfin tomt.  Det känns skönt att komma till Norrland igen:) samtidigt som det känns lite trist att lämna denna sörmländska och idylliska plats
Just nu känns allt bara jobbigt med flyttpackandet och det är kort om tid tills det att flyttfirman anländer. Usch vad man drar på sig prylar...
Det är en del att fixa med i samband med flytten också så det blir en massa telefonsamtal hit å dit! Det skall bli skönt när vi väl kommer på plats i vårt nya hem!

Jag kommer ju oxå att få fundera ut ett nytt namn på en ny blogg efter flytten...jag kommer att lägga ut en länk från den här bloggen till den nya så att ni läsare kan spara ned den adressen...

Vi söker för tillfället också en del jobb så det är ytterliggare en tidskrävande sak mitt i all flytt.

Här har vi soligt och runt 25 grader varmt...Hundarna kan gå ut och in som de vill då vi har en komposthage utanför entrén. Det blir mest kvällspromenader då det har blivit svalare. För tillfället har vi en massa  kvigor på Sågtorpsbetet och de är några nyfikna rackare :) - de kommer rusandes så fort de ser en. De verkar också ha en viss förtjusning i gräsklippar/grästrimmerljud. Så fort man startar en klippare kommer de :)

Midsommarhelgen firades här hemma på torpet. Vi bjöd in Stinas mormor för lite mat. Sill, potatis och tunnbröd. Grillat renkött med tillbehör. Kaffe och jordgubbstårta(som Stinas mormor bakat). Lugnt midsommarfirande med andra ord :)

Hundfronten då...Jo, Aigo är i slyngel och spökåldern just nu. Han får för sig att han ser och hör saker och då måste han bara morra. Vi hittade dessutom en söndertuggad hudlotionsflaska häromdagen och Aigo är starkt misstänkt! Någon lotion såg vi inte till så den var väl uppslickad...Aigo har också börjat stjäla mat av Tikki så det får vi stävja med bestämdhet då Tikki bara backar undan. Tikki och Ila, ja dom är som vanligt...Ila är ett riktigt yrväder då man triggar igång henne och Tikki han är en skötsam pojke som gillar sin tennisboll :)


Rörigt är vad det är...


Jag har också tagit mig lite tid att vara ute på små expeditioner för att fotografera av mångfalden runt torpets knutar. Här kommer några bilder på den :) Komihåg copyrighten ;) Några av mina bloggläsare tycker det är alldeles för mycket insektsbilder men det får de ta ;)) Jag kan bara inte håll mej alltså...


Aspfjäril (Limenitis populi)


Aspfjäril (undersidan)


Nässelfjäril (Aglais urticae)


Vinbärsfuks (Polygonia c-album)


Stor pärlemorfjäril (Mesoacidalia aglaja)


Gräsfjäril. Svingelgräsfjäril?? (Lasiommata megera??) Experthjälp tack...


Samma som ovanstående men undersidan av vingarna...Någon som vet??


Också en gräsfjäril...Art?? Hjälp?


Bred trollslända (Libellula depressa)


Kungstrollslända (Cordulegaster boltoni)


Blå flickslända ( i Sv 6 arter) (Coenagrion puella?)


Gräsgrön guldbagge (Cetonia aurata)

Hemkomst till Sågtorp!

Den 15 juli åkte vi ned mot Sörmland igen...Anlände till Sågtorp ca 21.30 efter ca 14 timmars bilfärd.
Gräset hade frodats under vår frånvaro och det var inget annat att göra än att sparka igång klipparen på högsta läget... Här kommer några dagsfärska bilder från torpet med omgivning och omgivande organismer ;)


Sågtorp 17juni2010


Sågtorpsbetet 17juni2010, nyfiken kviga kommer rusandes...


Ekblad


Guldtrollslända


Röd flickslända


Kopulerande vart man än tittade ;)


Blå jungfruslända

Nähä gott folk nu måste jag titta lite på fotbollsVM oxå...Ha det så gott så länge :)

Björnsändarmärkning!

Förra veckan fick jag privilegiet att få vara med vid en sändarmärkning på en brunbjörnshane. Märkningen är en del av en studie/ ett projekt som genomförs av viltskadecenter, Udtja sameby, Gällivare skogssameby och Skandinaviska björnprojektet. För mer information om studien/projektet hänvisas till länken http://bjornpredation.blogspot.com
Jag har ju sett björn i det vilda vid flera tillfällen förrut men dessa har varit ögonblicksverk och på hyfsat säkert avstånd. Det här var mäktigt på ett annat sätt...Att få sitta bredvid och ta i en livs levande (dock nedsövd,som tur var) björn, känna lukten och höra hans djupa andning...Det var stort för mej!! Björnen fick namnet Tjärggat och vikten bestämdes till 202kg(vårvikt). Vad ska han inte väga till hösten??? Stort tack till forskarna och Udtja sameby för att jag fick förmånen att vara med, tack, tack :) Här kommer några bilder från händelsen:


Jag med Tjärggat


Framfot


Bakfot


Här mäts avstånd mellan hörntänder


Vågen stannade på 202kg

Detta blogginlägg kanske kommer att skapa debatt i vissa kretsar...Det ska dock nämnas att alla inblandade i märkningen behandlade björnen proffsigt och med full respekt.  I det här blogginlägget tas inget politiskt ställningstagande...jag ser det för vad det är, forskning och inget annat än forskning...

Ha det allesammans!!
Åter i Norrland :))

Den 2 juni åkte vi upp till Kåbdalis. Åkte vid 6-tiden på morgonen och var framme ca 13 timmar senare. Som vanligt var det knökfullt med packning i bilen + att Stinas mormor följde med och hon hade också packning...

Vi har hitintills ägnat mest tid till att bara umgås och vara ute med hundarna. Som nästan alltid den här tiden på året här uppe i norr så har det varit blygsamma temperaturer, under 10 grader dagtid och minusgrader en del nätter...men nu håller det på att vända :) P g a de låga temperaturerna har det kläckt ut lite insekter :( och därför har vi valt att avvakta med fisketurer. Nu är dock en del dagsländekläckningar igång så snart, snart blir det fiske :))

Idag har vi firat Stinas mamma som fyllt år och imorgon blir det till att fira Stinas lillebror som tar studenten!! Sedan nästa vecka firar vi återigen Stinas lillebror som fyller 20. En massa firande blir det alltså!

En dag var vi in till Jokkmokk och hälsade på folk och handlade lite. Vi har också varit in till Piteå två dagar för lite olika göromål. Fikade gott fika på Ekbergs i Piteå en dag. Passade också på att äta på Pizzerian Älgest(Äljest, hur det nu stavas?) i Öjebyn en annan dag. Det var lite snabbsammanfattnig av läget hitintills.

Lilla "räkan" Ila har dragits med ögoninflammation i nån dag nu - är det någon som har nått bra tips så kommentera gärna :) Jag behandlar henne just nu med att skölja med koksaltlösning och en salva som heter Noviform. Jaja, ger den förmodade ögoninflammationen inte med sig på någon dag får vi väl åka till veterinären och kolla om det fastnat något under ögonlocken och om det finns någon skada på hornhinnorna...Mest troligt tror jag att hon har en lindrig inflammation.

Aigo har fått testa att ha pejlhalsband på sig ute i skogen, detta efter en liten smitning häromdagen.

Tikki, han njuter som vanligt av livet :)


Aigo, Ila & TikkiTikki pustar ut...visst ser han ut som en liten gubbe ;)Aigo & Ila tar paus i springandet


Tikki med en sik som vägde 4,24 kg. Fiskare: Rune, fångstplats: hemlig ;)Sångsvanar vid Abborrträsk( ja jag vet det finns många abborrträsk...)Tikki sover skönhetsömn...han är vår lilla bumbibjörn :)

På snart återseende :)RSS 2.0